Örökzöld rozsda – Miskolc nehéz nehézipari örökségéről könnyedén - Kapusi , Krisztián; Bereczki , Zoltán (Tudásmenedzsment, 2023)
Miskolc és környéke, mindenekelőtt Diósgyőr-Vasgyár és a perecesi bányatelep kiemelt gazdasági jelentősége jó ideje megszűnt, az ipari örökség építményei megállíthatatlanul pusztulnak. A romok között élők mentalitása változóban van: a rendszerváltás utáni kiábrándult elutasító attitűd visszaszorul, a város nehézipari múltja egyre markánsabb részévé válik a helybéliek identitásának. A rengeteg csalódás közepette talán sikertörténetnek is nevezhető a civilek által inspirált szemléletformálás. Miskolc ipari örökségének öntudatos felvállalása, fokozódó respektusa ma már az utcán is szembe jön pólók, sapkák, tetoválások formájában.