Fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű csoportok a munka világában - felnőttképzési nézőpontból - Kraiciné Szokoly , Mária (Tudásmenedzsment, 2023)
Napjainkban a hátrányos helyzetű, alulképzett társadalmi csoportok képzés útján történő felzárkóztatása, foglalkoztatottságának növelése mind társadalmi, mind gazdasági szempontból aktuális és fontos feladat. Ez egyaránt kihívást jelent a szakképzés, a felnőttképzés és a munkaerőhiánnyal küzdő gazdasági szervezetek számára. A tanulmány a munkaerőpiacon hátrányban lévő csoportok közül a fogyatékossággal élő és a megváltozott munkaképességű személyek munkaerőpiaci helyzetével foglalkozik felnőttképzési aspektusból. Az alul-foglalkoztatottságnak a szakképzettség hiányán túl számos oka van (alacsony információhiány, diszkrimináció, inkluzív, akadálymentesített munkahelyek hiánya stb.). További ok az a sajátos jelenség, hogy fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű személyek esetén nem igaz a többségi társadalom tagjaira az a kutatásokkal igazolt tény, hogy minél magasabb a munkavállaló iskolai végzettsége, szakképzettsége, annál valószínűbb a munkaerőpiaci sikeressége. A tanulmány célja - egy későbbi nagyobb mintájú kutatás előkészítéseként - tisztázni a főbb fogalmakat, továbbá pilot jellegű vizsgálat révén informálódni az érintettek foglalkoztatásának (toborzás és kiválasztás, képzés és a karrierépítés) esélyegyelőségi kérdéseiről. A vizsgálat módszere félig strukturált interjú, a célcsoport egyrészt fogyatékossággal élő személyeket képviselő civil szervezetek vezetői, másrészt a munkaerőpiacon IT szolgáltatásokat nyújtó cégek vezetői. A két mesterszakos hallgató bevonásával készült interjúkutatás bővíti a fogyatékossággal élő személyek munkaerőpiaci helyzetének ismeretét és konkrét javaslatokkal segíti munkaerőpiaci helyzetük javítását.