A HELYI TERMELŐI PIACOK HÁTTERE A 2014-2020 KÖZÖTTI TERÜLET- ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSBEN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A BALATON TÉRSÉGÉRE - Nezdei, Csilla (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
Magyarországon az utóbbi években jelentek meg mind nagyobb számban a helyi termelői piacok, amelyek a külföldi gyakorlatnak megfelelően a helyi termelők termékeinek közvetlen értékesítési lehetőségét biztosítják, annak számos előnyét a hangsúlyozva. Hazánkban az eltérő társadalmi-kulturális szokások miatt megkérdőjelezhetik ennek a piactípusnak a valódi vidékfejlesztésben betöltött szerepét. Tanulmányomban a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklus lehetőségeit tekintem át, amelyek a helyi termelői piacok létrehozására, fejlesztésére, bővítésére fókuszálnak. A Űalaton kiemelt üdülőkörzet, mint hazánk jelentős turisztikai térsége, élelmiszerellátásában a szezonálisan megemelkedő népesség számára alternatív megoldások lehetnek ezek a piacok, azonban az időszakos kereslet inkább a jövedelemkiegészítést szolgálja, semmint a termelők tartós munkalehetőségét biztosítaná. A korábbi, Vidékfejlesztési Programot is alapozó kutatások nyomán a megjelölt települések nagy részében kialakultak termelői piacok, azonban földrajzi eloszlásukban a parti-/háttértelepülés vonatkozásban mutatkozik eltérés. A vidékfejlesztési hatásaik a vizsgálatom alapján nem kerülhetők meg, viszont a folyamatos megélhetési forrásként, vidéki gazdaságfejlesztési szerepükben pozitív hatásuk megkérdőjelezhető.