A STRATÉGIAI KÖLTSÉGSZÁMVITEL MÓDSZERTANÁNAK RELEVANCIÁJA ÉS ALKALMAZÁSA A HAZAI SZÁLLODAIPAR VÁLLALKOZÁSAINAK KÖRÉBEN - Pajrok, Andor (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
Napjainkra jellemző üzleti környezet változásának hatására a döntéshozók újabb és újabb információs igénnyel állnak elő. Ezen információs többlet jelentheti a már megszerzett ismeretkör bővítését, de akár szemléletváltást, új módszerek adaptálását is eredményezheti. Globalizált világunk versenypalettáján az üzleti siker kényszere megköveteli a vállalkozások vezetőitől a költséggazdálkodás mélyreható elemzését, az alkalmazott önköltségszámítás módszertan felülvizsgálatát, a költségszerkezetben bekövetkezett változások nyomon követését. Különösen igaz ez a turizmusban érintett szállodaipar vállalkozásaira, melyek magas tőkelekötést igénylő, rugalmatlanul változtatható kapacitásszinttel jellemezhetők. A tanulmány arra tesz kísérletet, hogy a szállodaipar szereplői számára közzétett egységes számviteli rendszer (Uniform System of Account for the Lodging Industry - USALI) módszertani keretére alapozva felmérje a költségszámvitel stratégiai szemléletének és módszertani eszköztárának relevanciáját, illetve azok elterjedését és alkalmazását a hazai szállodaipar vállalkozásainak körében.