ESETTANULMÁNY: BEVONÁS, KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS, KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS, HELYI KOORDINÁCIÓ - Nemes, Gusztáv (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
Az alábbi esettanulmány egy, a 2014-17 között, az EGT Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával a Forster Gyula Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ vezetésével hazai és norvég állami intézmények, valamint kistelepülési civil és egyházi szereplők részvételével zajló akciókutatási projekt keretében készült, 2014 őszén. A projekt a városi és vidéki kulturális örökség – főként az épített örökség – társadalmi és gazdasági hasznosságát, jelentőségét, potenciálját, illetve az e potenciál kiaknázásához szükséges jogi, intézményi, finanszírozási, valamint társadalmi feltételeket vizsgálta.