AZ OSZTRÁK-MAGYAR MONARCHIA VEKTORIZÁLT VÁRMEGYETÉRKÉPEINEK TURISZTIKAI HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI - Magyari-Sáska, Zsolt; Dombay, István (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
A digitalizáció által létrehozott adatdömping kezelése külön kihívást jelent majdnem minden szakterület számára. Így van ez a térképi alappal rendelkező adatok esetében is, ahol azonban maga a térkép által tartalmazott térbeli helyszín képes arra, hogy szervezettségi alapot nyújtson az adatok számára. Az általunk elkészített online alkalmazás a történelmi múlt három különböző forrásából származó adatait integrálja egyetlen térképi alapon. Túl a XX. század elején elkészült Osztrák-Magyar Monarchia vármegyetérképeinek kartográfiai jelzésein, interaktív módon elérhetőek a település, járás illetve vármegyeszintű, 1910-ből származó népszámlálás adatai, illetve a különböző helyszínekhez fellelhető korabeli fényképek is. A térképi tartalom esetében, mivel vektorizált változatban van, nem fedi ki az alaptérkép egyes elemeit. A létrehozott integrált térinformatikai adatbázis az online felhasználó számára kalauzként szolgálhat a múlt egy szegmensének felfedezéséhez, ugyanakkor lehetőséget teremt további kutatások megvalósításához is, és nem utolsó sorban hasznos információkat hordoz az örökségturizmus, de legfőképp a turizmus történeti aspektusait vizsgáló kutatók számára. Tanulmányunk az eddigi kutatásaink részeredményeit mutatja be és felveti a további hasznosítási lehetőségeket különösen a turizmus múltjának, így például az egykori vonzerők területi elhelyezkedésének feltárása, illetve azok további szakmai elemzési lehetőségei kapcsán.