SZEKSZÁRDI CIVIL KEZDEMÉNYEZÉS A BORTURIZMUS HAJNALÁN - Angler, Kinga (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
Hazánkban a rendszerváltást követő években a turizmus élénkítésében, a gazdaságfejlesztésben a civil szervezeteknek is jelentős feladat jutott. Szekszárdon elsősorban a minőségi bortermelés megteremtése, a kulturált borfogyasztás népszerűsítése és a borvidék ismertté tétele, valamint a borturizmus fellendítése céljából 1999-ben 64 alapító taggal egyesületet hoztak létre. A tanulmány a Szekszárdi borút létrehozásához vezető utat mutatja be. A helyi közösség – elsősorban borászat, vendéglátás, és turizmus terén – érintett szereplőinek összehangolt munkája nyomán indultak meg azok a kezdeményezések, melyek nyomán ma a turisták egyik kedvelt célpontjává vált a borvidék. A Szekszárdi Borvidék Borút Egyesület szervezését segítő alapító tagként, majd a szervezet elnökeként eltöltött évtized alatt szerzett saját hazai és nemzetközi tapasztalataim, valamint az egyesület adatai és a kezdeti évek működésével kapcsolatos dokumentumok segítik a téma megvilágítását.