AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG SZEREPE A TURIZMUS FEJLESZTÉSÉBEN. A KASTÉLYHASZNOSÍTÁS TAPASZTALATAI SOMOGY MEGYE MINTÁJÁN - Kaposi, Zoltán (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
A tanulmány a történeti Somogy megye megmaradt kastélyainak és kúriáinak turisztikai célzatú változásait vizsgálja. Somogy 1945 előtt a nagybirtok hazája volt. Ez azzal járt együtt, hogy a hajdani földbirtokosok szinte minden nagyobb uradalmi központjukban kastélyt vagy kúráit éptettek. Ezek az épületek mintegy 80%-ban megmaradtak, s az idők során igen sokoldalúan használták őket. Az 1990 előtti korszakban a kastélyok és kúriák hotelszerű hasznosítására alig nyílott lehetőség (Domolos, Gálosfa), de az 1990. évi rendszerváltástól kezdve viszonylag sok épületet próbáltak e célból hasznosítani. A kilencvenes években nagy fellendülés bontakozott ki, főleg a városi középrétegek látogatására számítva. A 2008. évi válság azonban derékba törte ezeket a próbálkozásokat, a korábbi kastélyszállók nagy részét be kellett zárni. Az elemzésből kiderül, hogy elsődlegesen a magas színvonalú, reprezentatív, luxuskínálattal bíró szállodák (Kutas-Kozmapuszta, Visz), valamint a vadászkastélyok és vadászházak (Rinyatamási, Kaszó) tudtak fennmaradni és fejlődni.