„MÉG MINDIG HAT HÉT A BALATON?”: A szezonalitás alakulása és mérséklésének lehetőségei Balatonfüred példáján - Palasics, Peggi; Hinek, Mátyás (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
A szezonalitás a 2010-es évek második felében még mindig jelentős problémát okoz a magyar turizmus számára, különösen vezető turisztikai desztinációnk, a Balaton esetében. Jelen tanulmány arra vállalkozik, hogy a turisztikai szezonalitás szakirodalmának áttekintésén túl a Gini-index segítségével számszerűsítse a Balaton második legjelentősebb turisztikai forgalmat generáló városa, Balatonfüred szezonalitását, illetve elemezze a szezonalitás alakulását az elmúlt évtizedben. A kvantitatív adatokat a szolgáltatók, a turizmusmenedzsment és a látogatók körében lefolytatott interjúkkal egészítettük ki. Konklúziónk az, hogy a Balaton ugyan még mindig nem négy évszakos desztináció, de a szezon az elmúlt években fokozatosan hosszabbodik. A szolgáltatók és a turizmusmenedzsment aktívan dolgoznak a szezon megnyújtásán, ám ennek az egyik fontos elemét képező, főszezonon kívül rendezvénykínálat hatékonysága egyelőre kérdőjeles.