Köszöntő - Gonda, Tibor; Aubert, Antal (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
Tisztelt Olvasók! A Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok jelen különszáma egy olyan szakmai közösség negyed évszázados együttműködésének ad helyet, melyet hat egyetem (a pécsi-, grazi-, maribori-, plzeni-, pozsonyi- és bayreuthi) földrajzi intézeteinek társadalomföldrajzos kollégái hívtak életre és tartanak fenn rotációs rendszerben évről évre konferencia formájában. A témaköröket minden esetben a fogadó intézmény írja ki, a konferenciák angol és német nyelven zajlanak. E rendezvénysorozatba illeszkedett bele a 2018. szeptember 20-22. között Villányban megrendezett konferencia, amelynek címe „Annual Meeting of the Hexagonal Research Group – Co-operative settlement, creative region” volt. A rendezvény a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Turizmus Tanszékének EFOP-3.6.2-16-2017-00017-es pályázati projektjének támogatásával valósult meg, amelynek címe „Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek”. Így a konferencia témája összhangban állt a pályázat célkitűzéseivel. A konferencia során több előadás hangzott el, amelyből 11-et most publikáció formájában is megjelentetünk a Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok Szerkesztőségével együttműködve. Külön öröm számunkra, hogy rendhagyó módon a publikációk igen széles tematikát ölelnek fel, tágítva ezzel az olvasóink érdeklődési körét. A megjelent publikációk nemcsak a turizmus általános kérdéseit mutatják be, hanem olvashatunk a kiadványban térszerkezeti elemzéseket, helyi- és térségi turizmusmenedzsment trendeket, valamint a regionális politika országos és térségi szintű összefüggéseinek feltárását bemutató érdekes tanulmányokat. A Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok azon olvasóinak is ajánljuk e különszámot, akik szélesebb áttekintést szeretnének kapni hazánkon kívüli európai országok terület- és vidékfejlesztési gyakorlatáról, amelyek az esettanulmányokon keresztül számos tanulsággal szolgálhatnak az érdeklődők számára. Aubert Antal Gonda Tibor Szerkesztőbizottság elnöke Főszerkesztő