DÉL-DUNÁNTÚL, A KULTURÁLIS TURISZTIKAI RÉGIÓ? - Gászné Bősz, Bernadett (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
„A Dél-Dunántúl Pécs központtal a kulturális turizmus hazai fellegvára.” Tanulmányomban a fenti kijelentés érvényességet vizsgálom: valóban a minőségi kulturális kínálat vonzza a vendégeket a régióba? Valóban meghatározó a régió választásában a kulturális motiváció? Valóban a kultúra, a kulturális élmények képezik a régió márkaprofilját? Megállapítható-e valamely kulturális turisztikai termék preferenciája? A válaszokat az EFOP-3.6.2-16-2017-00017 Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek című pályázat keretében, a Pécsi Tudományegyetemen megvalósult vendégkörfelmérés adataiban keresem; kiegészítve további friss kutatások eredményeivel és a térség országimázsban kijelölt, betöltött pozíciójának vizsgálatával. A kulturális turizmus napjaink különösen dinamikusan fejlődő terméke. A tanulmány közvetett célja a feltárt eredmények segítségével az érintettek biztatása arra, hogy érdemes a bevezető mondat ténylegességért tenni, mégpedig komplex termék- és területfejlesztés formájában.