ESÉLYEGYENLŐSÉG A VESZPRÉM-BALATON 2023 EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA PROJEKT RENDEZVÉNYEIN - Raffay-Danyi, Ágnes; Ernszt, Ildikó (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
Az esélyegyenlőségi törekvéseknek köszönhetően folyamatosan bővül a turizmusban és a szabadidős szolgáltatások fogyasztói között a fogyatékkal élők, vagy egyéb okból speciális igénnyel rendelkezők aránya. Az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés egyik kulcseleme szintén a széles körű bevonás, így a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt horizontális céljai között is a megfogalmazódik az akadálymentesség a fenntarthatóság és a gyermekbarát programfejlesztés mellett. A jelen tanulmány három 2020-ban megrendezett rendezvény kapcsán vizsgálja az esélyegyenlőség egyes kérdéseit, különös tekintettel az akadálymentesítés egyes formáira, valamint a speciális étrendet követők igényeinek kielégítésére, látogatói kérdőíves megkérdezés és szervezőkkel készült interjúk keretében.