THE IMPORTANCE OF ENVIRONMENTAL IMPACTS IN THE MARKETING POLICY OF EMIRATES, ETIHAD AND QATAR AIRWAYS - Kucsera, Emil (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
A világ légitársaságai különböző földrajzi, gazdasági, társadalmi és politikai kapcsolatok mentén töltik be küldetésüket. A képességeik között jelentős különbségek figyelhetőek meg, a harmonizáció mely célja, hogy igazságos és egyenlő üzemeltetési körülményeket, valamint versenyhelyzetet teremtesen, jelentős akadályokba ütközött már bevezetésétől. Kíméletlen versengés figyelhető meg a légiközlekedés korszakai során, ezért érthető, hogy a légitársaságok jól azonosítható és megkülönböztető, ismertető jegyeket keresnek. Az utaslétszám növelésének, valamint az ügyfelek lojalitása megtartásának elkerülhetetlen módja lett egy erős márka és az azt körülvevő reklámtevékenység kiépítése. Ez csak a komplex környezeti feltételek pontos ismeretével és ezen ismeretek megfelelő alkalmazásával érhető el. Az elmúlt tizenöt évben az Emirates, Etihad és Qatar Airways légitársaságok világszintű vezető szerepet értek el. Működésük középpontjában átgondolt márka építés és marketing filozófia figyelhető meg, melynek elemei például szolgáltak a polgári légiközlekedés más szereplői számára is. E tanulmány ismerteti az üzemeltetés környezeti feltételeit: az elemzés középpontjába a Perzsa öböl déli része került. A tanulmány megkísérli bemutatni azokat a földrajzi és demográfiai kapacitásokat és „Öbölspecifikus” jellemzőket, amelyek helyzeti előnyhöz juttatták e légitársaságokat és jelentősen befolyásolták a légiközlekedés gazdaságos üzemeltetését.