RESEARCH PARADIGMS FOR RESTAURANT MANAGEMENT IN COVID19: SYSTEMATIC REVIEW OF THEORETICAL FRAMEWORKS AND A RECOMMENDED RESEARCH DESIGN - Debreceni, János; Fekete-Frojimovics, Zsófia (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2022)
A koronavírus járvány világszerte váratlan kihívások elé állította a turizmus és a vendéglátás szereplőit. A helyi és globális korlátozások elválasztották egymástól a vendégeket és a vendéglátókat. A válsággal való megbirkózás a vállalkozások üzleti modelljének átalakításához, valamint a vendégek és a vendéglátók kényszerű alkalmazkodásához vezetett. 2020 tavasza óta számos tanulmány jelent meg a nemzetközi szakirodalomban a turisztikai vendéglátás jelenségeiről. A tanulmányok többsége a vállalatelmélet, a marketing, a fogyasztói magatartás és a szervezeti magatartás paradigmái köré csoportosítható. A különböző tudományos megközelítések közül a rugalmasság jelentős elméleti és menedzseri potenciált mutat. A reziliencia a kedvezőtlen eseményekhez való alkalmazkodás és a kedvezőtlen eseményekből való felépülés képességét jelenti, valamint a jövőbeni megbirkózás képességének fejlesztését. Kétségtelen, hogy a turisztikai vállalkozásokat csak a rugalmasságuk fejlesztésével együtt lehet újjáépíteni a koronavírus járvány során elszenvedett károkból. Ezért a közelmúltbeli tanulmány célja, hogy bemutasson egy fogalmi keretet a kereskedelmi vendéglátóipari kkv-k számára, amely olyan változókat tartalmaz, mint a tervezett és adaptív ellenálló képesség, a pénzügyi teljesítmény, a fenntartható turizmusfejlesztés és az állami támogatással való elégedettség. A tanulmány javaslatot tesz az ellenálló képesség vizsgálatához szükséges vállalati minta összetételére, valamint értelmezi az alkalmazandó kutatási skálát és módszertant.