Az erdélyi és a magyarországi hagyományőrző fesztiválok gazdasági és társadalmi-kulturális hatásainak összehasonlítása - Jászberényi , Melinda; Boros , Kitti; Böhm , Petra (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2022)
A cikk a magyarországi és az erdélyi hagyományőrző fesztiválok közötti különbségeket mutatja be a gazdasági, illetve a társadalmi-kulturális hatások tekintetében. A két terület közös történelmi múltjának köszönhetően számos hasonlóság fedezhető fel a kulturális értékekben, azonban az egyes régiók társadalmi, gazdasági jellemzői már eltérőek, amelyek a kulturális turizmus területén is megmutatkoznak. A tanulmány a médiakutatás módszertanát alkalmazva 25-25 erdélyi és magyarországi fesztivált vizsgál meg, majd az eredményeket hat szempont szerint rendszerezi: helyi gazdasági élet fejlődése, foglalkoztatási struktúra, értékrendszer változása, kapcsolati háló fejlesztése, kreativitás és innováció kifejeződése, helyi közösségi szerveződések. Számos hasonlóság mellett a legfontosabb különbségek a következő területeken figyelhetőek meg: szálláshely-szolgáltatás, regionális és határon túli kapcsolatok ápolása, valamint az érintettek bevonásának formája.