„Semmi különös? A Bakony ékkövei” társadalmi innováció és hálózatos együttműködés a VEB2023 programban - Lőrincz, Katalin; Szabó, Mariann; Agárdi, Izabella (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2023)
Mi az az érték és erőforrás, mely a kelet-közép-európai falvakban vonzó a helyi lakosság és a látogatók számára? Hogyan válhatnak kis lélekszámú települések olyan közösségekké, amelyek képesek lépést tartani korunk hatalmas változásaival és kihívásaival, miközben megőrzik legértékesebb kulturális javaikat és közösségi kohéziójukat? A fenti kérdésekre keressük a választ a Bakonyban a társadalmi innovációt támogató, interdiszciplináris hálózatos gondolkodást erősítő projekt keretében. A széles spektrumban értelmezett kulturális értékeket feltáró munka a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program (VEB2023) részeként a kreatív térség gondolatát erősíti. A Kraft program megvalósításában alkalmazott módszertanokon alapulva 2022-ben Bakonynána, Borzavár, Jásd és Nagyesztergár endemikus, kulturális alapú fejlődési lehetőségeit vizsgáltuk. A kutatási eredmények gyakorlati példákkal alátámasztva a társadalmi innovációt, a fenntarthatóságot és a kreatív régiós törekvéseket mutatják be. A tanulmányban megfogalmazott fejlesztési javaslatok települési szinten, hálózatos megközelítésben közvetlenül segítik a VEB2023 projekt célkitűzéseit.