A veszprémi lakosok önkéntes motivációja és attitűdje a helyi turizmusban a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program felkészülési időszakában - Kruppa-Jakab, Éva; Kővári, Edit (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2023)
Ez a tanulmány az önkéntességet vizsgálja a helyi turizmusban. Veszprém és a Balaton régió 2018-ban nyerte el a „Veszprém-Balaton 2023” Európa Kulturális Fővárosa (továbbiakban VEB2023 EKF) címet. A hatékony önkéntes program felépítése és működtetése a sikeres EKF projektek egyik kulcsa. A kutatás célja, hogy feltárja a veszprémi polgárok, mint potenciális helyi turisztikai önkéntesek motivációját, önkéntességi hajlandóságát, valamint érdeklődését a VEB2023 EKF rendezvények iránt a programévet megelőző felkészülési időszakban. A 2020 őszén végzett online és offline kérdőíves felmérés a következő kérdésekre kereste a választ: Nagyobb valószínűséggel önkénteskednek-e a helyi turizmusban az EKF kiajánlott programjai iránt érdeklődők? Folytatnák-e ezt a tevékenységet 2023-ig és azt követően is? Milyen az EKF presztízse és motiválja-e a lakosokat a helyi turisztikai önkéntességre? 2022 májusában esettanulmányt készítettünk a Pannon Egyetem (Veszprém) hallgatóinak EKF programban való részvételi lehetőségeiről. A kutatás eredményei és a gyakorlati ajánlások segítik a sikeres, fenntartható és gördülékenyen működő EKF önkéntes rendszer fejlesztését Veszprémben és térségében, és hasznosak lehetnek más jövőbeli EKF városok, vagy egyéb nagyrendezvények szervezői számára is.