Az általános bizalom vizsgálata vidéken – Esettanulmány a Gyöngyösi járás területén - Domoszlai, Georgina; Szűcs, Antónia; Bujdosó, Zoltán (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2023)
Az általános bizalom jelentős tényező a társadalmi és gazdasági kapcsolatok fenntartásában, és különösen fontos a vidéki közösségekben, ahol szorosabb társadalmi kapcsolatok alakulnak ki. Ez a kutatás a vidéki területeken élő emberek általános bizalmát vizsgálja a Magyarországon található Gyöngyösi járás településein. A kutatás célja annak meghatározása, hogy a járás területén élők milyen mértékű bizalmi szinttel rendelkeznek, illetve, hogy a különböző demográfiai tényezők hatással vannak-e annak alakulására. A résztvevők véleményének felmérésére kérdőíves módszert alkalmaztunk, amelyekben szereplő kérdéseket a European Social Survey (ESS) alapozza meg. Az adatok elemzése kvantitatív statisztikai módszerek segítségével történt. A kutatás eredményei jelentős következtetéseket vonhatnak le a vidéki területeken élő emberek közötti bizalom erősítésére és a közösségi élet támogatására irányuló intézkedések terén.