A falugondnoki szolgálat, mint népességmegtartó tényező - Koltai, Zoltán; Raffay, Zoltán (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2024)
Városlakóként, vagy egyszerűen nagyobb lélekszámú településen élőként ritkán kell a mindennapi szükségleteinkhez nélkülözhetetlen javakat nélkülöznünk. Természetesnek tartjuk, hogy elérhető az élelmiszerboltok széles választéka, helyben megtalálható a gyógyszertár, az orvos, az orvosi rendelők. Kulturális és szabadidős létesítmények gazdag kínálata, a gyermekek számára óvoda és iskola áll rendelkezésre. Ugyanakkor ezek az alapvető társadalmi funkciók gyakran elérhetetlenek a kis falvakban élők számára. Ez különösen nagy problémát jelent az elöregedő, szociális problémákkal küzdő kisközösségekben, ahol a személygépkocsi hiánya és a rossz tömegközlekedési kapcsolat szinte lehetetlenné teszi a teljes életet. Számukra a falugondnok lehet az egyetlen módja az elszigeteltség csökkentésének.