A budai hegyvidéki és székelyföldi barlangok fizikai teherbíró képességének vizsgálata a turizmus fenntarthatósága szempontjából - Molnár, Csaba; Magyari-Sáska, Zsolt (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2024)
A mindennapi élet elől való menekülés vágya, a természet szépségének varázsa és a föld alatti világok felfedezése, amelyek gyakran a fejlett területeken belül is elérhetőek, egyre inkább a barlangok iránti turisztikai keresletet mozgatják. A barlanglátogatás, akár turista, akár szakmai szempontból, a legtöbb turista számára egy természeti csoda felfedezését jelenti, amely izgalmas és felejthetetlen kalandot jelent. Az ökoturizmus szempontjából a teljes értékű turisztikai élmény biztosításán túl a barlangrendszer integritásának megőrzése a legfontosabb, mivel a fenntarthatóság és a megőrzés egyaránt kulcsfontosságú. E tekintetben a tanulmány célja a barlangok fizikai teherbíró képességének vizsgálata volt négy, különböző földrajzi elhelyezkedésű, jelentős turisztikai potenciállal rendelkező helyszínen. Terepi kutatással minden barlang esetében meghatároztuk a látogatócsoportok ajánlott maximális létszámát, figyelembe véve a turisztikai tevékenységekhez használható terület nagyságát és a látogatók közötti megfelelő fizikai távolságot. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a túrák során a szűk szakaszokon ne legyen túlzsúfoltság, és segítheti a barlang és képződményeinek megőrzését. Az így kapott kutatási eredményeket összevetettük a jelenlegi látogatói adatokkal. Ez az összehasonlítás rámutatott arra, hogy a jelenlegi turisztikai tevékenységek során mi az optimális látogatószám, hogyan hat a turizmus a barlang megőrzésére, és hozzájárul-e a degradációhoz, ami a látogatószám csökkentését teszi szükségessé.