Az innovációs folyamat és az innovációhoz szükséges releváns készségek feltérképezése a legkevésbé fejlett konfliktus utáni országok turizmusában - Hatz, Nikolas (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2024)
Mivel egyre több ország fordul a turizmus szektor felé a gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődés érdekében, a kapcsolódó cégeknek a fogyasztói és piaci igényeknek megfelelő innovatív termékekkel és szolgáltatásokkal kell javítaniuk versenyképességüket. Az ügyfelekkel való interakció révén a munkavállalók innovatív ötleteket szerezhetnek, ami megköveteli, hogy a munkavállalók fejlesszék a vonatkozó készségeket és megértsék az innovációban rejlő lehetőségeket. Jelen tanulmány a 6×3-as Innovációs Folyamat Keretrendszerét dolgozza ki, figyelembe véve a legkevésbé fejlett, konfliktus utáni országokban a turizmusban történő innováció sajátos kontextuális tényezőit, miközben első sorban az innováció ösztönzését hangsúlyozza. Az eredmények előmozdítják a turizmus fejlesztésére, a turizmus konfliktus utáni helyzetekben rejlő lehetőségeire, valamint általában a turizmusban, különösen az innovációs folyamatban megvalósuló innovációra vonatkozó már meglévő kutatásokat. A kidolgozott keretrendszer az innováció szempontjából releváns készségeket (innovációs készségek) is hozzárendeli az egyes folyamatfázisok szakaszaihoz, lehetővé téve, hogy a kidolgozott keretrendszer egy átláthatóbb képet nyújtson az innovációs folyamatról a turisztikai vállalkozások számára. Ennélfogva a kidolgozott keretrendszer gyakorlati értékelési és tervezési eszközt jelent az alkalmazottak innovatív magatartásának javításához, valamint az innovációs készségek fejlesztésének átfogó tervének kidolgozásához az olyan idegenforgalmi cégek körében, amelyek célja az innovatív magatartásuk javítása.