Az alapozó gazdaság, mint kitörési pont a periférián: helyzetkép Baranya vármegye turisztikai ágazatáról - Zsibók, Zsuzsanna; Egyed, Ildikó (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2024)
A koronavírus-válságot követő időszak egyik feltörekvő kutatási területe az alapozó gazdaság szerepének elemzése. Az alapozó gazdaság olyan gazdasági tevékenységeket foglal magába, amelyek az emberek mindennapi igényeit elégítik ki. Kissé tágabban értelmezve ide sorolhatjuk azokat a tevékenységeket is, amelyek ugyan nem létszükségletet elégítenek ki, de az emberek gyakran igénybe veszik azokat, köztük a turizmushoz kapcsolódó tevékenységeket is. Jelen kutatásban egy vállalati mikroadatokat tartalmazó adatbázis segítségével vizsgáljuk a Baranya vármegyei szervezeteket. Összehasonlító szemléletben kiemeljük a turisztikai ágazatokhoz köthető vállalatokat és elemezzük azok földrajzi eloszlását a vármegyén belül, figyelemmel a határmenti településekre, továbbá vizsgáljuk a főbb pénzügyi, foglalkoztatási és hatékonysági mutatóikat. Eredményeink szerint a turisztikai ágazatok jelentőségét a vármegye határmenti térségeiben azok elterjedtsége, relatíve magas aránya adja, ugyanakkor a termelékenység csak egy szűk szegmensben mutat kedvező képet.