Az algériai sivatagi turizmus jelenlegi állapotának elemzése: Rendelkezésre álló erőforrások és kihívások - Bouzerb, Khayreddine; Khoualed, Aboubaker; Makhloufi, Ahmed (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2024)
A sivatagi turizmus napjainkra rendkívül jelentős ágazattá vált, amelyet gyakran a gazdagok turizmusának is neveznek. Ez arra késztette Algériát, hogy jelentős erőforrásai miatt, ennek az ágazatnak a fejlesztését helyezze előtérbe. Algéria ad otthont a világ második legnagyobb sivatagának, amely kétmillió km2-t tesz ki, és amelynek turisztikai kínálata magában foglalja az arany színű homokot, az oázisokat, ősi romokat, egyedülálló örökségi helyszíneket, jellegzetes geológiai lelőhelyeket és a biológiai sokféleséget. Ezek a jellemzők jelzik annak szükségességét, hogy a turizmusnak ez a formája támogatásra érdemes, amelynek fejlesztéséhezés saját szakpolitikai tervet kell kialakítani. A tanulmány célja, hogy elemezze a sivatagi turizmus jelenlegi helyzetét Algériában, és azonosítsa annak különféle erőforrásait és kihívásait. Leíró megközelítésben a releváns adatok és információk statisztikai elemzését, valamint az e tárgyban korábban megjelent publikációk áttekintését végeztük el. Az eredmények azt mutatják, hogy az algériai sivatag gazdag potenciálja ellenére a sivatagi területeken a turisztikai jelenlét minimális maradt, az algériai kormány támogatása ellenére is. Ez rámutat a további intézkedések szükségességére a sivatagi területek jobb kihasználása és a gazdasági növekedéshez való hozzájárulásának növelése érdekében.