A CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚ TURISZTIKAI VIZSGÁLATA - Tőzsér, Anett; Bánhidai, Csilla (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
Csíksomlyó a Mária út keleti végállomása, az Isten és Mária iránti tisztelet, valamint a nemzeti identitástudat megjelenésének helyszíne. A székelyföldi szakralitás meghatározó helyeként több évszázados múltra tekint vissza, az elmúlt 25 év során pedig a magyar nemzet legfontosabb, legismertebb zarándokhelyévé vált, ahová hozzávetőlegesen több százezren érkeznek évente. A Nemzetstratégiai Kutatóintézetben 2016-ban készült kutatása feltárja a csíksomlyói búcsút látogatók motivációit, Csíksomlyó történelmi szerepét a magyar identitás megőrzésében, és a vallási és nemzettudattal összefüggő motivációt a búcsú meglátogatásában. A kutatás alapvetően a csíksomlyói búcsú látogatótipológiáját és látogatottságát vizsgálta. A vallási turizmusra és a zarándoklatokra vonatkozóan elvégzett szakirodalmi vizsgálat mellett egy online kérdőíves vizsgálat adott betekintést abba, hogy a csíksomlyói búcsú látogatói miért indulnak útnak, hogyan teszik meg ezt a nagy távolságot, mennyi időt töltenek ott és az ünnepi mise mellett még mi iránt érdeklődnek. A kutatás vizsgálta továbbá, hogy a búcsúnak mely részei voltak a legvonzóbbak és a látogatók milyen szolgáltatásokat hiányolnak a búcsú idején, vagy ahhoz kapcsolódóan. A primer kutatás kiterjedt annak a vizsgálatára is, hogy akik még nem jártak a településen, vagy nem pünkösd ünnepén, hogyan látják, vélekednek a csíksomlyói búcsúról.