Köszöntő - Gonda, Tibor; Aubert, Antal (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
Tisztelt Olvasó! Lapunk új mérföldkőhöz érkezett! Nagy örömmel osztjuk meg azt a hírt, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomföldrajzi Tudományos Bizottsága támogatásának köszönhetően a Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok folyóirat lektorált tudományos folyóirat besorolást nyert el. Ennek megfelelően a TVT-ben megjelenő tanulmányok az MTMT-ben a tudományos folyóiratcikkek kategóriába kerülnek. Reméljük, hogy ez a tény ösztönzően hat leendő szerzőinkre. Köszönjük a Bizottság támogatását és a Bizottság elnökének – Dr. Dövényi Zoltán professzor úrnak – a segítségét, támogatását. Örömmel ajánljuk olvasóink figyelmébe a Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok III. évfolyamának második számát. Az élmény és a vonzerő szerepe a turizmus tevékenységben, és a turizmus elméleti vizsgálatok során egyaránt felértékelődött, egyre nagyobb figyelmet kap. Ez tükröződik aktuális számunkban is. Kundi Viktória az élmény értelmezéséről és tartalmi elemeinek átalakulásáról értekezik, Linc Annamária és Vida György tanulmánya pedig az élményelemekkel szorosan kapcsolatban lévő vonzerőket vizsgálja. Hogyan kötődhet egy régi térkép a vonzerőkhöz, és hogyan segítheti elő az élménygazdag turisztikai termékfejlesztést, vagy a turizmus történetének a kutatását? Ezekre a kérdésekre Magyari-Sáska Zsolt és Dombay István, a Babes-Bólyai Egyetem kutatói adják meg a választ tanulmányukban. A témáját tekintve a turizmus és a vidékfejlesztés határterületén mozog Angler Kinga cikke, aki a szekszárdi borút megalakulásának körülményeit és kezdeti tevékenységét mutatja be. Érdekessége a mostani számunknak, hogy két publikáció is határon túli kérdésekkel foglalkozik, Kárpátalját és Erdélyt érintve. Szerkesztő bizottságunk örömmel ad teret a szomszédos országokban tevékenykedő kutatók és PhD-hallgatók számára is. Idei harmadik számunk a IX. Országos Turizmus Konferencia kapcsán fog megjelenni ősszel. Örülünk, hogy a rendezvény egyik média támogatója lehet a TVT. Az augusztus 30-ig beérkező cikkeknek van esélyük bekerülni a következő számunkba. Dr. Aubert Antal A szerkesztőbizottság elnöke Dr. Gonda Tibor Főszerkesztő