Köszöntő - Gonda, Tibor; Aubert, Antal (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
Tisztelt Olvasók! A mostani számunkkal elérkeztünk folyóiratunk 6. évfolyamához. Nagy örömünkre szolgál, hogy ismét számos újdonságról tudunk beszámolni. Mindenekelőtt örömmel osztjuk meg a hírt, hogy sikerült együttműködést kialakítanunk több olyan nemzetközi indexáló felülettel, amelyek segítségével még nagyobb nemzetközi láthatóságot tudunk biztosítani cikkeinknek. Ettől a számtól kezdve a TVT elérhető az UlrichsWeb és az EBSCO rendszerében is. Ugyancsak a folyóirat nemzetközi ismertségét erősíti, hogy 3 új külföldi kolléga csatlakozott a szerkesztőbizottságunkhoz. Alina Zajadacz professzor az Adam Mickiewicz Egyetem Földrajzi és Geológia Tudományok Karának Idegenforgalmi és Rekreációs Tanszékének oktatója. Kutatási területe a települések és városok turisztikai potenciálja, valamint az akadálymentes turizmus. 2001-ben doktorált, 2013-ban pedig habilitált. Emellett elvégezte az Emberi Erőforrás Menedzsment és az Idegenforgalom és Utazás Menedzsment kurzusokat a Queensland-i Egyetemen. Oktatási dékánhelyettes. Társadalmi tevékenységei közül kiemelendő, a Földrajzi és Földtani Bizottság (Poznań - Tudománybarátok Társasága) elnöksége, és a Turisztikai Földrajz szekció alelnöksége (Lengyel Földrajzi Társaság). Aleš Gačnik a szlovéniai Primorska Egyetem Gasztronómiai és Borkultúra központjának vezetője. Főbb kutatási területei a kulturális és örökségturizmus, a muzeológia, a bor és a kulináris turizmus, maszkok és karneválok, valamint a művészeti és örökségi szállodák fejlesztése. Az International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) nemzetközi szakértői csoport tagja, mely a ’European region of Gastronomy’ és a ’European Young Chef Award’ projekteket vezeti. Az EnoTourism Academy tagja, mely a borturisztikai szakértők nemzetközi csoportja és a Globális Borturisztikai Szervezet tanácsadó testületeként működik. Marcus Herntrei professzor a bochumi Ruhr Egyetemen tanult földrajzot, majd a salzburgi Freie Egyetemen végzett turizmus-menedzsment szakon. Folytatva tanulmányait a Salzburgi Egyetemen MBA végzettséget szerzett, majd a Paderborni Egyetemen doktorált. Később idegenforgalmi tanácsadó és szolgáltató cégeknél dolgozott, illetve tudományos munkatárs volt az EURAC kutatásban Olaszországban és a Paderborni Egyetemen Németországban. 2013-től az IUBH Egyetemen professzorként tevékenykedett, ahol a turisztikai menedzsment volt a szakterülete. 2017-től a Deggendorf Műszaki Főiskola professzora, a turizmus menedzsment képzés vezetője. Szeretettel köszöntjük új kollégáinkat a szerkesztőbizottságunkban! Számítunk aktív munkájukra. Jelen számunk egyediségét az adja, hogy valamennyi tanulmány az akadálymentes turizmus különböző aspektusát vizsgálja. A szerzők még tavaly szeptemberben találkoztak egy konferencia keretében, és ott született az elhatározás, hogy a kutatási eredményeiknek egy teljes lapszámot szentelünk. Szeretnénk ezzel is elősegíteni, hogy az egyenlő esélyű hozzáférés kérdésköre a turizmus területén is nagyobb figyelmet kapjon. Reméljük, hogy ez a tematikus számunk komoly szakmai forrás lesz a téma iránt érdeklődő kutatók számára. Köszönjük szerzőinknek, hogy a kötött téma ellenére, ismét egy sokszínű és érdekes számot sikerült megvalósítanunk. Reméljük, hogy hasonlóan vélekednek erről olvasóink is. Tartalmas időtöltést és inspiráló új gondolatokat kívánunk! Dr. Gonda Tibor Dr. Aubert Antal