AZ AKADÁLYMENTES TURIZMUS LEHETŐSÉGEI EGY HELYTÖRTÉNETI MÚZEUM PÉLDÁJÁN - Máté, Andrea (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
A tanulmányban a kulturális turizmus és az akadálymentes turizmus egy speciális találkozási pontját vizsgáljuk. A múzeumok meghatározó szerepet töltenek be az értékek megőrzésében, bemutatásában, ismeretek átadásában, és napjainkban már a kultúraközvetítésben is. Az esettanulmányban egy helytörténeti múzeum példáján keresztül vizsgáljuk meg, hogy a kultúraközvetítés mellett mennyire tud megfelelni a kulturálisturizmus és az akadálymentes turizmus feltételeinek. A szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum Tolna megye legnagyobb, de nem a leglátogatottabb múzeuma. Az esettanulmányban áttekintjük a múzeum célcsoportjait, látogatottságát és a fizikai, tartalmi, kommunikációs akadálymentesítés mértékét. A műemléki épület nem kedvez a fizikai akadálymentesítésnek. A kommunikációs és a tartalmi hiányosságok jelentős részben pénzügyi forráshiánynak tudhatók be. A megvalósított fejlesztésekkel és a múzeum látogatóbarát hozzáállásával jelenleg is biztosítani tudják az akadálymentes turizmus célcsoportjainak a szórakozva tanulás élményét.