CHALLENGES FOR SUSTAINABLE TOURISM USING BARCELONA AS A CASE STUDY - Tőzsér, Anett (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
A tanulmány a fenntartható turizmus összefüggésére koncentrál egy a túlturizmus jelenségét - amely általánossá vált a jelenlegi világszintű pandémiát megelőzően - valamint az ahhoz való alkalmazkodás nehézségeit, körülíró szakirodalmi áttekintésen keresztül. A világszintű koronavírus járvány drasztikus hatással volt a turizmusra, veszélyeztetve sokak megélhetését, miközben a túlturizmus átmeneti megszűnést hozta. Mindemellett a kérdés: milyen mértékben és hogyan készül a világ a turizmus visszahozatalára a pandémia előtti szintre és ez a szint fenntartható lesz-e? A tanulmány bemutatja a túlturizmus jelenségét és Barcelonát veszi esettanulmánynak, mint olyan város, amely lépéseket tett a túlturizmus következményeinek leküzdésére. Szintén rámutat a túlturizmus következtében a helyi lakosság életkörülményeiben bekövetkezett egyensúlytalanság mértékére, illetve azokra az intézkedésekre, amelyeket a pandémia előtt végül meghozott a helyi kormányzat, a túlfejlett turizmus okozta problémák kezelésére.