MINŐSÍTETT GYÓGYHELLYEL RENDELKEZŐ, ÖTEZERNÉL KISEBB LÉLEKSZÁMÚ TELEPÜLÉSEK EGÉSZSÉGTURIZMUSÁNAK LOKÁLIS HATÁSAI - Strack , Flórián (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
Magyarország turizmusának egyik meghatározó eleme az egészségturizmus. A gyógyhely minősítéssel rendelkező települések a hazai egészségturizmus zászlóshajói, melyek között nagy számban képviseltetik magukat az ötezer főnél kevesebb állandó lakossal rendelkező települések is. Az egészségturizmus folyamatosan növekvő népszerűségének és keresletének köszönhetően képes lehet hatást gyakorolni az egészségturisztikai kínálattal rendelkező településekre. A tanulmány alapját adó kutatás a hazai, minősített gyógyhellyel rendelkező, ötezernél kevesebb állandó lakossal rendelkező településekre fókuszál (Bogács, Bük, Demjén, Hévíz, Zalakaros, Kehidakustány, Harkány, Igal, Egerszalók, Mátraderecske, Parád, Cserkeszőlő). A kutatás célja, hogy a települések lakosai, valamint önkormányzatai által kitöltött kérdőívek segítségével megvizsgálja az egészségturizmus lokális, települési szintű hatásait, ide értve a település egészére, valamint az annak lakóira gyakorolt hatásokat is. Az eredmények alapján egyértelmű, hogy az egészségturizmus hatással van a vizsgált települések lakosainak szubjektív életminőségére, illetve a település turisztikai sikerét potenciálisan befolyásoló tényezők egy részére.