A HELYI ÉRTÉKEK IDENTITÁSERŐSÍTŐ ÉS KÖZÖSSÉGÉPÍTŐ SZEREPE A VAJDASÁGI TISZA MENTÉN - Kormányos K. , Gyöngyi (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
A 21. században a határon túli magyar közösség egyik legnagyobb kihívása, hogy megtalálja azokat az értékeket, amelyek által erősödhet és megmaradhat kisebbségi létben önszerveződés útján is. Napjainkban a vajdasági magyarság identitásának megőrzése szempontjából fontos célkitűzés anyanyelvű oktatásának, nyelvének, kultúrájának megőrzése a jelentős népességfogyás ellenére is. Számos civil szervezet, művelődési intézmény tevékenykedik, amely az anyanyelvi kultúra megtartását tűzte ki célul, s feladatként vállalta a kulturális identitás megőrzését. A tanulmány általánosságban kitér a vajdasági Tisza mente, ezen belül is egy kisváros lokális és kulturális örökségének elemeire, a művelődési intézmények közösségépítő és helyi identitástudatot formáló tevékenységére. Áttekinti, hogyan szolgálja egy cselekvő közösség megmaradását és identitásának erősítését a vidéki, hagyományos örökség, a helyi értékek, a kulturális, az épített és a szellemi örökségek, valamint miként segítik ezek a közösségi életet.