FILM TOURISM PLANNING BASED ON CHINESE GENERATION Z TOURISTS’ PREFERENCE FOR BUDAPEST - Shi, Junfeng; Erdélyi, Éva (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2022)
A filmturizmus Kínában új divattá vált. Budapest egy népszerű filmgyártási helyszín világszerte, mely egyre több kínai turistát is vonz. A tanulmány célja 1) azonosítani a kínai turisták filmturizmussal kapcsolatos preferenciáját, 2) a kínai turisták véleménye alapján kialakítani Budapest város pozicionálását és brandingjét a kínai látogatók számára, 3) javaslatot tenni egy projektre, amely Budapest megismerését célozza a kínai turisták preferenciájának figyelembevételével. A szakirodalmi összefoglaló desztináció márkaépítésről nyújt áttekintést a történetmesélésen, a filmturizmuson, a turisták döntéshozatali folyamatán, valamint a kínai turisták jelentőségén és annak magyar vonatkozásán keresztül. A primer kutatás tartalmaz egy fókuszcsoportos interjút, amely három forgatókönyvre támaszkodik; valamint egy kérdőíves felmérést, amely 391 válaszadó véleménye alapján támasztja alá a fókuszcsoportos interjú következtetéseit. A kínai turisták Budapestről szerzett ismereteiről és az ott tapasztaltakról gyűjtött információk elemzése kapcsolatvizsgálattal, gyakoriság- és összehasonlító módszerek alkalmazásával történt. A tartalomelemzést a VRIO üzleti elemzés keretrendszer alapozta meg. Az eredmények alapján elmondható, hogy a kínai turisták filmes utazási szándékai pozitívan korrelálnak a desztináció erőforrásaival és az immateriális elemekkel. Az elégedettség kialakításában döntő szerepet játszik a magával ragadó élmény. Az utazás során elsajátított új ismeretekről szerzett tapasztalat segíti a turisták edukációját és a desztinációs kampányt. A legfontosabb megállapítások hozzájárulnak a fiatal kínai látogatók preferenciáinak jobb megértéséhez, ami segíti a kínai turistákat célzó desztináció tervezést, a márkaépítést, a kereslet további kielégítését. A stratégiai turisztikai tervezésben való előrelátás nagymértékben befolyásolja a desztináció fejlesztését és rámutat a jövőbeni további lehetőségre.