Merre tovább magyar gasztronómia? - Tőzsér, Anett; Ilyés, Réka (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2023)
A tanulmányban szakirodalmi vizsgálattal tártuk fel a gasztronómiai trendeket, a magyar gasztronómia előtt álló kihívásokat, a magyar gasztronómia megújítása érdekében tett törekvéseket. Számba vesszük továbbá azokat az eseményeket, amelyek Magyarországon a 2000-es évek elején elindult gasztronómiai forradalomnak a kibontakozását elősegítették. A primer kutatás keretében húsz interjút készítettünk el, zömében a vendéglátásban dolgozó szakemberekkel. Az interjúk során többek között arra kerestük a választ, hogy milyen irányba halad a nemzeti konyha és milyen tényezők határozzák meg a fogyasztásunkat, illetve hogy milyen módon és milyen mértékben gyakorolnak hatást a nemzetközi trendek a magyar kulináris hagyományokra. Vizsgálatunk azt mutatja, hogy a magyar gasztronómiai hagyományok átalakulóban vannak, napjainkban a tradicionális ételeink átpozicionálása zajlik. A világ számos országából érkeznek hozzánk új nyersanyagok és új technológiák, s ezek jelentős hatást gyakorolnak a hazai fogyasztói igényekre. A magyar gasztronómiát erősítő trendek között kiemelkedő fejlesztési szempontként jelenik meg továbbá az egészségtudatos táplálkozás, a szezonális és az organikus termékek felhasználása.