A világkiállítások hatásainak áttekintése: pulzáló események az eseménydús város számára? - Richards, Greg (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2023)
A világkiállítások, fesztiválok és rendezvények a városfejlesztés eszközeként egyre fontosabbá váltak az elmúlt évtizedekben. A városok világtérképre való felkerülésére irányuló versenyhelyzet sokakat arra késztetett, hogy eseményalapú stratégiákat alkalmazzanak, beleértve az „eseménydús városok”, „fesztiválvárosok” és „eseményportfóliók” létrehozását. A világkiállítások különös jelentőséget kaptak, mint „pulzáló események”, amelyek a városfejlesztés, a turizmus növekedése és a helymárkázás révén alakíthatják a fogadóvárost. Minden egyes fogadóváros másképp nyúl az eseményhez, és egyedi jelleget ad neki, ami mérsékli az esetleges hatásokat. Ez a tanulmány áttekinti a világkiállításokkal és azok hatásaival foglalkozó szakirodalmat, és olyan témákat taglal, mint a helymárkázás, a turistaforgalom, a lakosok hozzáállása, valamint az építészet és a városfejlesztés. Ezt követően Barcelonát állítja az elemzések középpontjába, amely kétszeres világkiállítás fogadóvárosként „paradigmatikus” példája a megaesemények által fejlesztett városnak.