Az örökségi értékek turisztikai hasznosításának lehetőségei Baranyában a horvát-magyar határ mentén - Spiegler, Patrícia; Nagy, Dávid; Egyed, Ildikó (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2023)
A vizsgált térség, a történelmi Baranya vármegye északi része ma Magyarországhoz, déli része pedig Horvátországhoz tartozik. Ez a térség bővelkedik kulturális örökségi értékekben, amelyek a vidéki turizmus egyik fő vonzerejét jelenthetik megfelelő hasznosítás esetén. Az elmúlt évtizedek politikai változásai, elsősorban az európai integráció és a térség biztonsága, stabilitása lehetővé tették a társadalmi és gazdasági együttműködések kialakítását a határmenti területeken. A kapcsolatok kialakulását és megerősödését az Európai Unió határon átnyúló fejlesztési programjai is segítik. Jelen kutatás egy olyan együttműködés kialakítását kíséri nyomon, amely a kulturális örökség határon átnyúló turisztikai hasznosítását tűzte ki célul. Az együttműködés keretein túl bemutatjuk az elért eredményeket és ezek további hasznosításának lehetőségeit.