Pénz, fukarság, alku és honszeretet: Vörösmarty Mihály Honszeretet című versének értelmezési kontextusáról - S. Laczkó, András (Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2020)
A tanulmány Vörösmarty Mihály Honszeretet című versének értelmezését adja a hazafiság és a hazafi a költeményben megjelenő új, a korábbi magyar költészetben szokatlan elemekkel kibővített fogalmának elemzéséből kiindulva. A dolgozat egyik legfontosabb hipotézise, hogy a hazafiság a versben megjelenő fogalma viszszavezethető Alexis de Tocqueville nagy hatású, és Vörösmarty művének keletkezésekor már magyarul is olvasható A demokrácia Amerikában (De la démocratie en Amérique) című könyvére.