„Az Anyaszentegyházban bévött szokás szerént”: Adalékok a magyar egyházi retorika korai történetéhez - Bartók, István (Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2024)
A dolgozat középpontjában egy Kopcsányi Márton által szerkesztett perikopáskönyv (1616) egyik részlete áll. Kopcsányi rövid útmutatást közöl a prédikátorok számára. Sokban támaszkodik Telegdi Miklós korábbi (1577) hasonló megjegyzéseire. Az ilyen előírások igazolják, hogy a korábbi változatos szövegalkotási eljárások retorikai szempontok figyelembevételével fokozatosan közeledtek az egységesítés felé.