Mikszáth körül a mező: Ideológiai csatározások Mikszáth körül a felépülő irodalmi mezőben - Macskási, Árpád (Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2019)
A dolgozat a Gyulai Pál vezette, nemzetpedagógiai érdeklődésű akadémiai kritika Mikszáth Kálmán történelmi kisregényeit illető operettvádját járja körül. Mivel a Gyulai Pál vezette akadémiai kritika a valóságábrázoló, nemzeti önismeretet fejlesztő történelmi regényeket különös tiszteletben tartotta, a más valóságelvek szerint kiépülő, relativizáló, több szempontú vizsgálódást esztétikai elvvé emelő Mikszáth-poétika elkülönülése erős hangsúlyt kaphat, jelezve Mikszáth történelemszemléletének és poétikájának távolságát az Akadémia elveitől.