Felemás magyar modernizáció. - Mellár, Tamás (PTE KTK Műhelytanulmányok, 2022)
A tanulmány arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon miért nem sikerült a rendszerváltozás után kínálkozó lehetőségeket megragadni és a magyar gazdaságot felzárkóztatni a fejlett országok közé. Mindenekelőtt azért nem, mert hibás helyzetértékelés rabjai voltunk: úgy véltük a fejlett országokra vonatkozó gazdaságpolitikai ajánlások, illetve az IMF és Világbank általános receptjei közvetlenül alkalmazhatók nálunk is. A sikeresen modernizálódó országok tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy nincsenek csodareceptek, minden országnak magának kell megtalálnia a saját útját, azt a felzárkózási stratégiát, amely összhangban van a saját adottságaival, a társadalmi normákkal és elvárásokkal. A modernizációs programhoz mindenekelőtt önismeretre van szükség, tudni kell tanulni a kudarcokból, ezen felül pedig kellő bátorság és elszánás a politikai vezetés szintjén, hogy belevágjon az ismeretlenbe, és végül, de nem utolsósorban létre kell jönnie egy társadalmi együttműködésnek a közös értékek és vállalható célok mentén. ...