Az új paternalizmus: a nem-racionális hitelfelvevői magatartás és a túlzott eladósodás néhány gazdasági viselkedéstani összefüggése. - Szabó, Zoltán (PTE KTK Műhelytanulmányok, 2022)
A gazdasági szereplők nem-racionális magatartására vonatkozó gazdasági viselkedéstani kutatási eredmények értelmezése és a megfelelő következtetések megfogalmazása kellő körültekintést igényel: a neoklasszikus elmélet életszerűtlen emberképének meghaladása nem egyenértékű a neoklasszikus közgazdaságtan alapértékeinek feladásával. A vitára ingerlő következtetések egy jellemző változata az új paternalizmus elmélete, ahol a paternalizmus melletti érvelés alapja a tényleges egyéni preferenciák nemracionális érvényesítése és a korrekció ebből fakadó szükségessége. Tanulmányom célja egyrészt az új paternalizmus elmélete mellett és ellenében felhozható gazdasági viselkedéstani érvek rövid áttekintése, másrészt a hitelfelvevői magatartás és a túlzott eladósodás tárgykörével foglalkozó pénzügyi viselkedéstani kutatások fontosabb tanulságainak és a felismert problémák kezelésére javasolt, az új paternalizmus eszköztárán alapuló szabályozás ellenében történő elméleti érvelés főbb jellemzőinek ismertetése. ...