Hálózati struktúra és egyensúly: a tudás-áramlás szerkezeti jellemzőinek kérdései. - Sebestyén, Tamás (PTE KTK Műhelytanulmányok, 2022)
A hálózatok szerepe egyre kiemeltebb figyelmet kap az innovációval foglalkozó irodalomban: a hálózatok strukturális felépítésének szerepe pedig számos területen keltette fel a kutatók érdeklődését. Dolgozatunkban azt vizsgáljuk, hogy a vállalatok közötti tudáshálózatok struktúrája milyen hatással van a gazdaság teljesítményére. Egy egyszerű általános egyensúlyi modellbe építjük be a hálózati kapcsolatokon keresztül áramló tudás-spilloverek hatását és szimulációs technikákkal vizsgáljuk a modell működését. A kapott eredmények azt mutatják, hogy a hálózati struktúra lényeges hatással van a gazdaság teljesítményére, ugyanakkor az is kiderül, hogy az aggregált teljesítmény és az egyenlőtlenség egymással párhuzamosan növekszik, ahogyan a hálózati struktúra a szabályos hálózatok irányából a véletlen hálózatok irányába, majd a véletlen hálózatok irányából a skálafüggetlen hálózatok irányába halad.