Fenntarthatósági döntések és kognitív korlátok: A vállalati ESG stratégiák pszichológiai dinamikái - Horváth, Gábor (PTE KTK Műhelytanulmányok, 2024)
A vállalat elsődlegesen egy cash flow termelő entitás, ám az eredményességet és az eziránti elvárást a megváltozott környezet hatására a stakeholderek napjainkban már ennél jóval sokrétűbben ragadják meg. A környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) tényezők is egyre nagyobb érdeklődésre tartanak számot az üzleti folyamatok érdekeltjei számára, azonban a döntéshozatali folyamatok kognitív torzításai, mint például a jelen torzítása, sokszor megnehezítik vagy akár el is lehetetlenítik a fenntarthatósági szempontok megfelelő érvényesülését. A legtöbb döntéshozó jó szándékú; igyekeznek figyelembe venni a jövő generációinak szempontjait, azonban a rövidebb távon elérendő, vagy magasabb rendű célok akadályozzák, hogy ez megfelelő prioritásként érvényesüljön. A döntési korlátok ugyanakkor lehetőséget is tartogatnak: a veszteségelkerülési torzítás, miszerint az emberek erősebben reagálnak a veszteségre, mint a hasonló nagyságú nyereségre, a vállalati szinten elindult fenntarthatósági folyamatok folytatásának garanciájává válhat. A stakeholderek közül a vállalatok által okozott negatív hatások kezelésében kiemelt szerepe van az intézményrendszernek, a szabályozóknak: általuk az extern hatások internalizálhatók, monetizálhatók. Ez a cikk arra törekszik, hogy rámutasson, miként befolyásolják a pszichológiai dinamikák a vállalati fenntarthatósági döntéseket és milyen stratégiák segíthetnek a vállalatoknak és szabályozóknak jobban kezelni a fenntarthatósági kezdeményezések kockázatait és lehetőségeit. Az európai bankszektor ESG pontszámváltozásainak elemzése betekintést nyújt a vállalati fenntarthatósági törekvések tartósságába és evolúciójába. A hazai KKV-k körében végzett kutatás megerősíti a szabályozói szerep fontosságát. Az eredmények igazolják, hogy a vállalatoknak a napi működésbe integrálniuk kell a fenntarthatósági szempontokat, és ennek sikerességében nagy szerepe van az ESG stratégia és programok helyes megválasztásának.