Regionális fejlesztéspolitikai hatáselemzés térbeli számítható általános egyensúlyi modellel: a GMR-Magyarország SCGE modellje - Járosi, Péter; Koike, Atsushi; Tissen, Mark; Varga, Attila (PTE KTK Műhelytanulmányok, 2022)
A térbeli számítható általános egyensúlyi (SCGE) modellek az új gazdaságföldrajz (ÚGF) „empirikus megfelelői”. Szemléleti-módszertani gyökereiket tehát az új gazdaságföldrajzi és a számítható általános egyensúlyi (CGE) modellekben találjuk meg. Tanulmányunkban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség részére az Új Magyarország Fejlesztési Terv hatáselemzésére kidolgozott GMR-Magyarország modell-rendszerbe épített SCGE modellt ismertetjük, valamint egy szimulációval illusztráljuk a modell használatát.