Válaszút előtt a makroökonómia? - Mellár, Tamás (PTE KTK Műhelytanulmányok, 2022)
A 2008-ban kitört pénzügyi válság ráirányította a figyelmet a mainstream makroökonómiára, amely a válság előrejelzésében és magyarázatában rossz teljesítményt nyújtott. Az újklasszikus és az újkeynesi iskola közötti konszenzus eredményeként létrejött DSGE-modellek számos probléma miatt nem alkalmasak előrejelzésekre és gazdaságpolitikai elemzésekre. Ezért a makroökonómia válaszút elé került: vagy folytatja a dinamikus sztochasztikus egyensúlyi modellépítést, vagy pedig új modelleket és ezzel utakat keres.