Innováció és hálózati hatások: A platformgazdaság dinamikája - Balogh, Virgínia (PTE KTK Műhelytanulmányok, 2024)
Az elmúlt évtizedekben a digitalizáció a mindennapi életünk szerves részévé vált, és ezzel átalakította az üzleti modelleket és a gazdasági struktúrákat is egyaránt. Ezen változások technológiai fejlődést jelentenek főként, új lehetőségek egész tárházát nyitják meg a vállalatok és fogyasztók előtt. A platformok technológiai közvetítőként alakítják ki szerepüket a gazdaságban, ezzel eltolva a hagyományos iparági határokat. Ez a folyamat átalakítja az üzleti környezetet, és kiemelt fontosságúvá teszi a platformgazdaság szerepének vizsgálatát, és izgalmas kutatási terepet biztosít, hiszen a digitális transzformáció jelentős kihívásokat és lehetőségeket is rejt magában. Jelen kutatás rámutat a platform alapú üzleti modellek növekvő szerepére, azok társadalmi-gazdasági hatásaira, és arra, hogy miként változtatják meg a vállalatok és fogyasztók közötti kapcsolatrendszert ebben az új, digitális korban.